Laadpalen voor thuis (2023)

Laadpalen voor thuis (1)

Thuisladen

Met thuislaadpalen kun je jouw elektrische auto comfortabel vanuit je eigen huis of appartement opladen.

Vraag offerte aan

Laad je auto op terwijl je slaapt

Alles over thuislaadpalen

Laadpalen voor thuis (2)

Ontworpen voor de 21e eeuw

Laad jouw elektrische auto op zodra je thuis komt, start eenlaadsessievia je smartphone of plan deze op een bepaald tijdstip, zodat jij's ochtends klaar bent om te vertrekken.

Laadpalen voor thuis (3)

De eenvoudigste manier van laden

Thuislaadpalen zijn veilig, handig en gebruiksvriendelijk, waardoor jij jouw auto thuis gemakkelijk kunt opladen terwijl je je metandere zaken bezighoudt.

Laadpalen voor thuis (4)

Behaal jouw duurzaamheidsdoelen

Wees een rolmodel voor duurzaamheid in jouw wijk, verklein je ecologische voetafdruk en breng verandering teweeg met een laadpaal bij jou thuis.

Veelgestelde vragen

Hoe werkt het opladen van een elektrische auto bij mij thuis?

Door een laadpaal te installeren bij jouw huis of appartement, kun je je elektrische autoopladen terwijl jeeet, slaapten met andere dingen bezig bent. Zonder inspanning zorg je ervoor dat jouw auto de volgende ochtendklaar is voor gebruik.

In het algemeen zijn er drie verschillende type laadpalen: level 1, level 2, en level 3. Level 2-laadpalen zijn veruit het meest geschiktvoor woningen en appartementen, omdat ze aanzienlijk sneller opladen dan level 1-laadpalen en meestal geen dure uitbreidingen van het elektriciteitsnetvereisen zoals de level 3-snelladers.

Thuislaadpalen zijn vaak level 2-laadpalen en kunnen ergens tussen 3,7 en 22 kW aan vermogen leveren. Deze laadpalendienen te worden aangesloten op de elektriciteitsvoorziening van je huis op één- of drie-fase(n). Met een level 2-laadpaal op maximaal vermogen laad je in één uur ongeveer 120 km* bereik bij.

Ter vergelijking: level 1-laadpalen, die je rechtstreeks in je stopcontact steekt, hebben een maximaal vermogen van 2,3 kW. Met een level 1-laadpaal kun je inéén uur dus maximaal20 km* laden.

Thuislaadpalen zijn ook voordeliger dan publieke laadpalen, omdat ze gebruik maken van goedkopere elektriciteit tijdens daluren of duurzameelektriciteit opgewekt door eigen energievoorzieningen, zoals zonnepanelen.

Bekijk onze EVBox Elvi om meer te leren over de specifieke kenmerken van een thuislaadpaal.

*Berekeningen zijn gebaseerd op een gemiddeld verbruik van 18 kWh per 100 km. Daadwerkelijk verbruik is afhankelijk van het voertuig, rijgedrag en de weersomstandigheden.

(Video) Een laadpaal bij je thuis? Dit moet je weten

Hoe snel laadt een laadpaal voor thuis op?

Met een level 2-laadpaal voor woningen kunnen de meeste bestuurders hun elektrische auto 's nachts opladen en de volgende dag met een volle accu de weg weer op.

Level 2-laadpalen hebben een maximaal vermogen van 22 kW. Met 22 kW kan de laadpaal een Tesla Model 3 volledig opladen in ongeveer 3 uur en 45 minuten. Level 2-laadpalen zijn ideaal voor thuisgebruik, omdat ze een relatief hoog vermogen leveren zonder dat er dure uitbreidingen van het elektriciteitsnet nodig zijn, afhankelijk van desbetreffende locatie uiteraard.

Echter, spelen ermeerdere factoren mee. De snelheid van thuislaadpalen varieert afhankelijk van het type laadpaal (één-fasig of drie-fasig, 16 A of 32 A), de capaciteit van de woning en het automodel. Om een beter inzicht te krijgen in de verschillende laadsnelheden van een level 2-laadpaal, volgt hier een overzicht van de laadtijden van een Tesla Model 3:

Level 2: 1-fase, 16A3,7 kW14u45m
Level 2: 1-fase, 32A7,4 kW7u20m
Level 2: 3-fase, 16A11 kW5u00m
Level 2: 3-fase, 32A22 kW3u45m

Naast het kiezen van het type laadpaal, hangt de snelheid waarmee je thuislaadpaal jouw elektrische auto oplaadt ook af van de hoeveelheid energie die je van het elektriciteitsnet kan afnemen. Sommige woningen zijn mogelijk niet voorzien om 22 kW wisselstroom te leveren, wat invloed heeft op de laadsnelheid.

Om de gewenste laadsnelheid te bereiken, kan het mogelijk zijn dat je jouw netaansluiting moet upgraden. Voordat je dat doet, is het belangrijk dat je weet waartoe jouw auto in staat is.

De elektrische auto is de doorslaggevende factor voor de laadsnelheid, vanwege de stroomomvorming die plaatsvindt in de auto. Aangezien de stroom van het elektriciteitsnet wisselstroom (AC) is en de accu van een elektrische auto oplaadt met gelijkstroom (DC), moet de stroom worden omgezet. Als de AC/DC-omvormer van een elektrische auto slechts een omvorming van 11 kW per uur toelaat, zal de elektrische auto er, ook al kan de laadpaaleen vermogen van 22 kW leveren, twee keer zo lang over doen om op te laden.

Voor een Tesla Model 3 is een drie-fasige, 11 kW-laadpaal het meest geschikt vanwege de capaciteit van de omvormer (11 kW) en de accugrootte van de auto. De eigenaar van een Nissan Leaf kan beter kiezen voor een één-fasige, 32 A-laadpaal vanwege de capaciteit van de omvormer (6,6 kW) en relatief kleine accu. Het is belangrijk om hiervan een overzicht te hebben, zowel voor jouw huis als voor je auto, als je overweegt een laadpaal voor thuis te kopen.

Zijn thuislaadpalen geschikt voor alle elektrische auto's?

Het korte antwoord is: ja, thuislaadpalen werken in principe met alle soorten elektrische personenauto's.

Er zijn echter een paar variabelen. Of een bepaalde elektrische auto compatibel is met de specifieke thuislaadpaal hangt af van de connector van de auto, het type connector van de laadkabel (CHAdeMO of CCS2) en of de kabel van de laadpaal een vaste kabel is of niet.

Als je een laadpaal voor jouw huis of appartement wilt kopen, is deze specifiek afgestemd opje eigen elektrische auto. Sommige auto's laden dan langzamer op dezelfde laadpaal.

Hoe zit het met het thuis opladen van Tesla's?

Met elke level 2-laadpaal kun je jouw Tesla opladen, op voorwaarde dat je de juiste connector hebt voor de laadpaal. Hoewel Tesla ook een eigen laadpaal voor thuis aanbiedt, zijn Tesla'scompatibel met veel andere laadpaalmerken via een CC2- of CHAdeMO-adapter.

Hoeveel kost het mij om mijn elektrische auto thuis op te laden?

De kosten voor het thuis laden van je elektrische auto hangt volledig af van jouw tarief perkilowattuur (kWh).

In de EU ligt de gemiddelde prijs per kWh rond €0,21. Binnen de EU lopen de elektriciteitskosten echter sterk uiteen. In Duitsland bijvoorbeeld loopt de prijs per kWh op tot gemiddeld zo'n €0,30. Bovendien variëren deze prijzen op bepaalde tijdstippen van de dag. Je zult hoogstwaarschijnlijk meer betalen om overdag te ladendan wanneer je dat midden in de nacht doet.

Maar wat betekent dit concreet voor jou? Als je een Nissan Leaf met een accu van 62 kWh volledig wilt opladen, betaal je ongeveer 13 euro voor een maximumbereik van 364 km. Als je een Tesla Model X met zijn grotere 95 kWh-accu wilt opladen, kost dat bijna 20 euro met een bereik van maximaal 625 km.

Om de prijs van het laden laag te houden, kun je jouw thuislaadpaal aansluiten op laadbeheersoftware. Laadbeheersoftware beschikt over slimme functionaliteiten, zoals autostart, het starten van een laadsessie tijdens voordeligere tijdstippen en het toepassen van dynamic load balancing, waarmee het energieverbruik tussen een laadpaal en andere apparaten op locatie met een hoog stroomverbruik veilig in balans wordt gebracht.

Op delange termijn hangen de kosten om je elektrische auto thuis volledig op te laden van een aantal factoren af. De uiteindelijke kosten zullen echter nog steeds lager uitvallen dan die vanbrandstofauto's. Ommaar te zwijgen over de kleinereimpact op het milieu door een lagere CO2-uitstoot en gezondere lucht.

Hoeveel kost het om een thuislaadpaal te installeren?

De installatiekosten voor eenlaadpaal aan huis variëren sterk, omdat dezeafhankelijk zijn van je locatie, je vereisten en de benodigde hulp voor het installeren van de laadpaal.

De vuistregel: hoe meer vermogen een laadpaal levert, hoe duurder het is. Level 2-laadpalen kosten tussen €600 en €1,500, ervan uitgaandedat je jouw meterkast niet hoeft uit te breiden.

Voordat je een laadpaal koopt, is het belangrijk de volgende vragen te beantwoorden:

 • Wat is het maximale vermogen waarmee mijn elektrische auto kan laden?
 • Welk vermogen kan mijn huis leveren?

De antwoorden op deze twee vragen hebben rechtstreeks invloed op welke laadpaal het best bij jou past. Om een laadpaal bij jou thuis te installeren, kun je zowel één-fasige als drie-fasige stroom gebruiken. Het verschil tussen de twee is het aantal geleiders waar de stroom doorheen loopt (respectievelijk één of drie). Drie-fasig laden kan meer vermogen overbrengen dan één-fasig laden (22 kW tegenover maximaal 7,4 kW), maar kan moeilijker en duurder zijn om te installeren.

Welke laadpaal je ook kiest, de installatie dient te worden uitgevoerd door een gecertificeerde installateur.

Wanneer je de kosten van een thuislaadpaal berekent, vergeet dan nietdat de overheid en sommige energiebedrijven stimulansen bieden omelektrische auto's te promoten en laadpalen zelfs subsidiëren. Lees hier meer over stimulansen in Nederland.

Hoe kan ik mijn laadkosten thuis verlagen?

Het verschil tussen kostenefficiënt laden ende volle mepbetalen,komt neer op de functionaliteiten vande laadpaal. Functionaliteiten zoals het instellen vanlaadschema's en het gebruik van zonne-energiedragen allemaal bij aan lagere laadkosten. Dit zijn vijf functionaliteiten die hiervoor belangrijk zijn:

 1. Laadschema's: hiermee kun je jouw elektrische auto opladen tijdens daluren wanneer de kosten het laagst zijn en bescherm jejouw netaansluiting tegen overbelasting.
 2. Laadgedrag: met een overzicht vanjouw laadsessies, krijg je inzicht in zowel het stroomverbruik als de kosten en kun je je laadschema daarop afstemmen.
 3. Groene energie: door je laadpaal aan te sluiten op een groene energiebron, zoals zonnepanelen, produceer je je eigen elektriciteit, ben je minderafhankelijk van energieleveranciers en verlaag jeje kosten.
 4. Load balancing: optimaliseert de stroomverdeling tussen meerdere elektrische auto's, zodat de beschikbare energieslim, veilig en gelijkmatig wordt verdeeld.
 5. Vergoeding: als werknemerkan het zo zijn dat jouw werkgever wil bijdragen aan de laadkosten. Met automatische terugbetaling wordt het verbruik van de werknemer gefactureerd aan de werkgever of wagenparkbeheerder en wordt dit bedrag automatisch op de rekening vande werknemer gestort.

Voordat je een laadpaal koopt, is het belangrijk om te kijken welke van deze functionaliteiten bij jouw behoeften passen en of de laadpaal die je wilt kopen hieraan voldoet.

(Video) Hoe koop ik een laadpaal voor thuis? | ANWB Elektrisch Rijden

Klaar om thuis te laden?

Vraag offerte aan

EVBox-laadpalen voor thuis

Productvergelijking

Laadpalen voor thuis (11)

EVBox Livo

Laadpalen voor thuis (12)

*Specificaties zijn van toepassing op het model met vaste laadkabel. Het model zonder kabel is ook beschikbaar.

Laadpalen voor thuis (13)

(Video) Hoe ziet een laadstation installatie eruit | Laadpaal thuis installatie Wallbox Copper SB
Ideaal voor

Thuis laden van je eigen elektrische auto

Gewicht

5,8 kg (3F32A/22 kW laadkabel)

Afmetingen

176 x 250 x 366 mm

Opslag laadkabel

Vaste kabelhouder inbegrepen

Kleuren

Zwart

Meting

Indicatief

Materiaal behuizing

Duurzaam polycarbonaat Makrolon RE

Slim laden

Geïntegreerd met EVBox
Dynamic Load Balancing
(binnenkort beschikbaar)

Lees verder

Laadpalen voor thuis (14)

EVBox Elvi

Laadpalen voor thuis (15)

*Specificaties zijn van toepassing op het model met vaste laadkabel. Het model zonder kabel is ook beschikbaar.

Laadpalen voor thuis (16)

Ideaal voor

Thuis laden van eigen EV en leaseauto

Gewicht

7 kg (afhankelijk van de laadkabel)

Afmetingen

161 x 186 x 328 mm

Opslag laadkabel

Kabelhouder wordt los verkocht

Kleuren

Zwart of wit

Meting

MID-gecertificeerd voor kostenvergoeding

Materiaal behuizing

Polycarbonaat

(Video) Hoe kies ik de juiste laadpaal? | Alleskanmee.nl
Slim laden

Compatibel met externe
oplossingen voordynamic
load balancing

Lees verder

Een alles-in-één-laadoplossing

Laadpalen voor thuis (17)

Software

Eenvoudig laadbeheer

Met onze laadbeheersoftware volg, beheer en optimaliseer je het laden van elektrische auto's, waar je ook bent.

 • Bedien jouw laadpaal met je smartphone
 • Optimaliseer het verbruik met slim laden
 • Live inzicht in laadsessies en je verbruik
Lees verder
Laadpalen voor thuis (18)

Diensten

Hulp bij elke stap

De juiste installatie en ondersteuning vergemakkelijken het laden van een elektrische auto bij jou thuis. Daar beleefje nog lang plezier aan.

 • Gecertificeerde installatie
 • 3 jaar garantie
 • Onderhoud op afstand
Thuislaadpalen zijn ideaal voor
Woningen en appartementen Wagenparken
Laadpalen voor thuis (21)

Nutsbedrijven

Ontdek meer over thuis laden

Laadpalen voor thuis (22)

Blog

Stimulansen voor laadpalen in Europa

Bekijk ditkorte overzicht van alle (financiële) stimulansen in Europavoor het installeren van laadpalen voor thuis en op commerciële locaties.

Bekijk overzicht [Engels]

Laadpalen voor thuis (23)

Blog

Elektrische auto's dé oplossing tijdens stroomuitval

Tijdens de elektriciteitscrisis in Texas hadden vier miljoen mensen een aantal winterse dagen geen stroom meer. Hierdoor is de Amerikaanse staat de rolvan fossiele brandstof gaan heroverwegen.

Lees verder [Engels]

Laadpalen voor thuis (24)

Blog

Hoe slim laden het verouderende elektriciteitsnet kan ontlasten

Ontdek hoe slim laden van elektrische auto's de manier waarop woningen en bedrijven hun energieverbruik beheren heeft veranderd.

Lees blog [Engels]

Klaar om thuis te laden?

Vul je gegevens in en wij nemen spoedigcontact met je op om jouw behoeften te bespreken.

Vraag offerte aan

(Video) Een laadpaal thuis installeren. Waar moet je op letten? Ik heb het hele proces gefilmd.

Videos

1. Slimme laadpaal en thuisbatterij samen integreren
(Harold Halewijn)
2. Zo gebruik je een Alfen laadstation: Eve Single Pro-line met vaste laadkabel
(Alfen | Power to Adapt)
3. Hoe ziet een laadpaal installatie eruit? | 50five
(50five)
4. Autoblog Goes Electric - Thuisladen, hoe doe je dat?
(Autoblog)
5. Elektrische auto opladen met zonnepanelen - Hoe doe je dat?
(Groene-Woningen)
6. Laadpaal Voor Thuis Lopen? Belangrijkste Aandachtspunten & Kosten
(Tech Meester)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Arline Emard IV

Last Updated: 03/02/2023

Views: 5903

Rating: 4.1 / 5 (72 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Arline Emard IV

Birthday: 1996-07-10

Address: 8912 Hintz Shore, West Louie, AZ 69363-0747

Phone: +13454700762376

Job: Administration Technician

Hobby: Paintball, Horseback riding, Cycling, Running, Macrame, Playing musical instruments, Soapmaking

Introduction: My name is Arline Emard IV, I am a cheerful, gorgeous, colorful, joyous, excited, super, inquisitive person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.