Een wallbox thuis installeren- Laadpalen thuis 2023 (2023)

De wallbox wordt steeds populairder. Deze laadpaal bevestig je eenvoudig, zoals de naam al prijsgeeft, thuis aan de muur. Hiermee kun je thuis eenvoudig je elektrische auto opladen. In de onderstaande tekst lees je alle handige informatie over de wallbox, namelijk wat het zoal inhoudt, de richtprijzen, tips en advies voor het gebruiken of plaatsen van de wallbox, het verschil tussen andere laadpalen en de verschillende voor- en nadelen van het apparaat.

Inhoudsopgave

Wat is een wallbox?

Een wallbox thuis installeren- Laadpalen thuis 2023 (1)Een wallbox is een laadpaal waarmee je een elektrische auto kunt opladen. Het model onderscheid zich van andere oplaadsystemen omdat je de wallbox eenvoudig aan de muur kunt monteren. Hierdoor kun je de box eenvoudig opbergen en neemt de lader weinig ruimte in beslag.

Een wallbox is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Welk type wallbox voor jou het meest geschikt is hangt samen met jouw type auto, je gewenste laadvermogen en de gewenste eigenschappen van de lader. Je kunt hiervoor de gebruiksaanwijzing van je auto bekijken of een specialist raadplegen.

Een wallbox dient aangesloten te worden op je elektriciteitsnetwerk. Indien je gebruikt maakt van zelf opgewekte groene energie, is het zeer voordelig om gebruik te maken van een laadpaal thuis. Je kunt hiermee namelijk flink op je totale verbruik kosten besparen en draagt daarnaast niet bij aan het beschadigen van het milieu.

De meeste wallbox systemen zijn tegenwoordig uitgerust met tal van handige functies en eigenschappen. Zo zijn er bijvoorbeeld ook systemen waarbij je een app kunt koppelen aan het apparaat. Hiermee krijg je altijd een overzichtelijk beeld van je huidige accucapaciteit en kun je inzien hoeveel je gemiddeld verbruikt. Dit zorgt voor een helder inzicht in je verbruik en biedt je de mogelijkheid om op elk moment, en vanaf elke locatie, de capaciteit van je accu te bekijken.

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Wat kost een wallbox thuis?

👉 De prijs van een wallbox verschilt per type. Zo liggen de meest voordelige wallbox type 1 modellen, een wallbox van 7,4 kW inclusief vaste laadkabel, rond de 600 euro.

👉 Indien je kiest voor een krachtiger exemplaar, zoals een wallbox type 2 model van 22 kW en met vaste kabel, betaal je al snel rond de 900 tot 1.300 euro.

Naast de aanschafkosten van het apparaat betaal je vaak eenmalig de kosten voor een professionele installatie van de wallbox laadpaal. De boxen dienen namelijk aangesloten te worden in de meterkast en indien je niet beschikt over de juiste kabels of elektriciteitsvoorziening, dient een installateur hiervoor bepaald materiaal te installeren.

(Video) Een laadpaal bij je thuis? Dit moet je weten

Over het algemeen geldt dat, indien je de wallbox enkele jaren gebruikt, je de wallbox terug kunt verdienen. Door voordelig je auto op te laden middels een laadpaal thuis, maak je een duurzame investering waarvan je op de lange termijn zeer veel profijt van hebt.

Je kan besparen op de installatiekosten door tarieven van verschillende specialisten te vergelijken. Zo vind je snel de juiste prijs.

⇒ Vergelijk gratis offertes

Verschil tussen een wallbox of laadpaal?

Een wallbox thuis installeren- Laadpalen thuis 2023 (2)Een veel gestelde vraag is wat nou daadwerkelijk het verschil is tussen een laadpaal en een wallbox. Vaak wordt een wallbox namelijk ook aangeduid als een laadpaal. Het verschil tussen de twee systemen, die beide dienen als oplader van een elektrische auto, is het ophang systeem. Een laadpaal dient geplaatst te worden in de grond, terwijl de wallbox eenvoudig aan een muur gemonteerd kan worden.

Beide apparaten kunnen over het gemeen zowel binnen, als buiten geplaatst worden. Al geven experts aan dat de wallbox over het algemeen eenvoudiger te monteren is in binnenruimtes.

Wallbox installatie: waar let je op?

Indien je een wallbox wilt installeren is het belangrijk dat je rekening houdt met diverse zaken. Bekijk bijvoorbeeld of je beschikt over de juiste meterkastaansluiting. Zo dien je voor bepaalde systemen, zoals een wallbox met een maximaal vermogen van 22 kW, te beschikken over een meterkastaansluiting van ten minste 3x32A. Indien je hier niet over beschikt kan een installateur dit voor je aansluiten.

Gezien er tal van verschillende wallbox systemen zijn is het belangrijk dat je verschillende apparaten vergelijkt en kijkt welk systeem het meest geschikt is voor jouw auto en laadvermogen. Bekijk of je voldoende energie kunt opwekken of afnemen om voldoende capaciteit te leveren en kijk of het systeem eenvoudig kan worden geïnstalleerd. Indien je niet weet welk laadtype voor jouw auto geschikt is kun je dit teruglezen in de gebruiksaanwijzing van je auto.

Naast dat het belangrijk is om te kijken of je over de juiste aansluiting beschikt en de juiste capaciteit kiest, is het belangrijk dat je bij het laten installeren van een wallbox bekijkt waar je het apparaat het best kunt plaatsen. Kies voor een locatie waarbij je met gemak je auto kunt bereiken en waar het apparaat niet in de weg hangt.

⇒ Vergelijk prijzen

Voordelen van een wallbox

Een wallbox thuis installeren- Laadpalen thuis 2023 (3)Een wallbox installeren is vaak snel geregeld en biedt tal van voordelen. Zo kun je met een wallbox thuis voortaan jouw bezoekjes aan een tankstation of snellaadstation overslaan en kun je jouw auto altijd van voldoende capaciteit voorzien. Hiermee kom je nooit meer met een lege accu te staan en kun je altijd van je auto gebruikmaken wanneer je dit wenst.

Naast dat je op elk moment van de dag kunt laden met een laadpaal thuis, kun je ook flink op je totale kosten besparen. Door gebruik te maken van je eigen energie ben je altijd goedkoper uit dan wanneer je ervoor kiest om je auto bij een snel laadstation of bij andere oplaadpunten op te laden. Je betaalt slechts je gebruikelijke stroomkosten. Indien je beschikt over duurzame energie, en je bijvoorbeeld zelf je energie opwerkt middels zonnepanelen, kun je vrijwel gratis gebruik maken van je auto en ben je dus zeer voordelig uit.

Ook zien veel mensen het als voordeel dat je met een wallbox vaak een zeer uitgebreid inzicht krijgt in je verbruik. Zo zijn de meeste wallbox systemen uitgerust met een handige app, waarmee je kunt inzien hoeveel je hebt verbruikt en hoe hoog je huidige accu vermogen is. Hiermee kom je nooit voor verrassingen te staan en kun je vanaf elke locatie, en op elk moment inzicht in jouw verbruik en accu krijgen.

(Video) Hoe ziet een laadstation installatie eruit | Laadpaal thuis installatie Wallbox Copper SB

Ten slotte zijn de wallboxen vaak zeer stijlvol. De meeste systemen hebben een minimalistische en modern design waarbij ze perfect aansluiten bij elke moderne woning. De systemen nemen weinig ruimte in beslag en kunnen vaak vrij eenvoudig geïnstalleerd worden.

Nadelen van een wallbox

Uiteraard zijn er ook enkele nadelen te noemen over een wallbox. Zo is een wallbox namelijk een redelijke investering en ga je slechts na enkele jaren besparen op je totale verbruik kosten. Je zult dus geduld moeten hebben om een duurzame investering te maken. Echter worden de systemen over het algemeen steeds voordeliger en kun je in bepaalde situaties ook profiteren van speciale premies en belastingvoordelen. Hiermee kun je flink besparen op de totale investering en vallen de kosten uit eindelijk redelijk mee.

Daarnaast kan een wallbox niet in elke situatie geïnstalleerd worden en dien je te beschikken over de juiste stroomvoorziening. Indien je niet beschikt over voldoende capaciteit kun je het systeem dan ook niet aansluiten. Een wallbox installeren is vaak een specialistische klus waarbij een installateur in bepaalde gevallen nieuwe aansluitingen dient te maken in de meterkast. Hier kunnen extra kosten voor in kaart gebracht worden.

Gratis offertes

Volledig vrijblijvend

Erkende vakmannen uit uw buurt

Offerte aanvraag

(Video) Een laadpaal thuis installeren. Waar moet je op letten? Ik heb het hele proces gefilmd.

Wij respecteren je privacy
Na je aanvraag brengen we je in contact met de beste leveranciers voor je aanvraag. Overeenkomstig de europese GDPR wetgeving, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid.

Bedankt voor je aanvraag

  1. Wij bellen je kort op om je aanvraag samen te controleren en te vervolledigen.
    Zo kunnen we je aanvraag verzenden naar de meest geschikte specialisten.
  2. De specialisten zullen op hun beurt contact met je opnemen.
  3. Ze werken een gratis offerte uit voor u.
  4. U vergelijkt zonder verplichting en kiest de beste specialist.

Op zoek naar andere diensten?

Mensen die een soortgelijke aanvraag deden op Bobex, waren ook vaak op zoek naar onderstaande diensten. Klik aan en stuur een tweede (of derde?) aanvraag op... Dit is uiteraard nog steeds volledig gratis en vrijblijvend!

Infraroodpanelen

Vloerisolatie

(Video) Aansluiting Thuis Maken Voor Elektrische Auto [Wallbox, Krachtstroom en Aparte Groep]

Spouwmuurisolatie

Zonnepanelen

Dakisolatie

Waterontharder

Alarmsysteem

(Video) Hoe koop ik een laadpaal voor thuis? | ANWB Elektrisch Rijden

Videos

1. Henk Scholten Mobility - Installatie laadpaal Wallbox
(Henk Scholten Mobility)
2. 1 of 3-fase meterkast? Welke aanpassingen zijn er nodig voor een laadpaal thuis
(Laadkompas)
3. Hoe ziet de installatie van een Wall box pulsar er uit?
(Evexx Laadpalen)
4. Handleiding Ratio Solid EV-lader aansluiten incl. zonnepanelen en wandmontage
(Ratio Electric - EV Charging)
5. Hoe kies ik de juiste laadpaal? | Alleskanmee.nl
(Alleskanmee)
6. Elektrische auto opladen met zonnepanelen - Hoe doe je dat?
(Groene-Woningen)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Prof. An Powlowski

Last Updated: 03/18/2023

Views: 5887

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Prof. An Powlowski

Birthday: 1992-09-29

Address: Apt. 994 8891 Orval Hill, Brittnyburgh, AZ 41023-0398

Phone: +26417467956738

Job: District Marketing Strategist

Hobby: Embroidery, Bodybuilding, Motor sports, Amateur radio, Wood carving, Whittling, Air sports

Introduction: My name is Prof. An Powlowski, I am a charming, helpful, attractive, good, graceful, thoughtful, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.